THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

16 May 2011

Tuhan itu tidak..ada?

o_O hoHo..aku masih dalam proses pencarian..pencarian apa..pencarian benda2 gadget utk aku letakkan dlm blog ne supaya blogku nampak lebih keren(indonesia seyhHh)..gitu lho..haha. Dalam pada aku meronda-ronda blog org td..aku t'henti skejap d 1 blog..blogger indonesia ne..aku tertarik dgn kisah yang dia kongsikan..aku copy lar (benda baik utk sama2 di renungkan..jadi aku ambil lar utk d kongsi..aku bukan pirate arhh..awas kamu yg ckp aku pirate!.. xD ). Story tu dalam bahasa indonesia..aku kira mo copy & paste saja tp takut ada yg nda faham..jadi aku translate lar sikit2 mana2 yg rumit utk org malaysia faham (aku ne ada darah indonesia..jd faham lar sket2x..jangan jelez..hahaha). Ok2x..cakap banyak pun nda guna..jom kita sama2 ikuti story ne.. ~~~


 Kisah Tukang Cukur Dan Pelanggannya Yang Mempersoalkan Kewujudan Tuhan
  
Seorang pelanggan datang ke tempat tukang cukur untuk memotong rambut dan merapikan janggut & jambangnya. Si tukang cukur mulai memotong rambut pelanggannya dan bermulalah perbualan antara mereka.
Mereka berbual banyak hal dan berbagai variasi topik perbualan, dan sesaat topik perbualan beralih tentang
TUHAN.

Tukang cukur
: Saya tidak percaya kalau TUHAN itu ada.
Pelanggan
: Kenapa kamu berkata begitu ?
Tukang cukur
: Begini, cuba kamu perhatikan di depan sana, di jalanan…. untuk menyedari bahawa TUHAN itu tidak ada. Katakan kepadaku, jika TUHAN itu ada. Adakah yang sakit? Adakah anak-anak terlantar? Adakah yang hidupnya susah? . Jika TUHAN ada, tidak akan ada sakit ataupun kesusahan. Saya tidak dapat membayangkan TUHAN Yang Maha Penyayang akan membiarkan ini semua terjadi.

Si pelanggan diam untuk berfikir sejenak, tapi tidak memberi respon apa yang dikatakan si tukang cukur tadi, kerana dia tidak ingin terlibat dalam perdebatan pendapat.
Si tukang cukur menyelesaikan pekerjaannya dan si pelanggan pergi meninggalkan tempat si tukang cukur.
Beberapa saat setelah dia meninggalkan tempat itu dia melihat ada orang di jalan dengan rambut yang panjang, kusut masai, kotor dan jambang yang tidak pernah dicukur. Orang itu kelihatan kotor dan tidak terurus.
Si pelanggan balik ke tempat tukang cukur tadi dan berkata :

Pelanggan
: Kamu tahu, sebenarnya di dunia ini TIDAK ADA TUKANG CUKUR..!
Tukang cukur
: Kenapa kamu berkata begitu? Saya tukang cukur dan saya ada di sini. Dan saya baru sahaja mencukurmu!
Pelanggan
: Tidak! Tukang cukur itu TIDAK ADA! Sebab jika tukang cukur itu ada, tidak akan ada orang dengan rambut panjang yang kotor dan kusut masai seperti orang yang di luar sana.
Tukang cukur
: Ah tidak, tapi tukang cukur itu tetap ada! Apa yang kamu lihat itu adalah SALAH MEREKA SENDIRI, mengapa mereka tidak datang kepada saya untuk mencukur dan merapikan rambutnya?
Pelanggan
: BETUL, SAYA SETUJU..! Itulah point utamanya!.. Sama dengan TUHAN.
Tukang cukur : Maksud kamu bagaimana?
Pelanggan : Sebenarnya TUHAN ITU ADA ! Tapi apa yang terjadi sekarang ini.? Mengapa orang-orang TIDAK MAHU DATANG kepada-NYA, dan TIDAK MAHU mencari-NYA..? Oleh karena itu banyak yang sakit dan tertimpa kesusahan di dunia ini.”

Si tukang cukur terdiam dan berfikir. Dalam hati dia berkata : “Benar juga apa yang dia katakan..mengapa aku tidak mahu datang kepada TUHANKU, untuk beribadah dan berdoa, memohon agar dihindarkan dari segala kesusahan dalam hidup ini..?”


hurmMm..apa macam? masuk akal jugak kan cerita di atas ne? Maka'y..kita harus mendekatkan diri kita dgn TUHAN ..jgn kalau di timpa masalah sedikit, trus cakap tuhan xadil lar..xpduli kita lar..semua'y b'gantung dgn diri kita sendiri..sama2 lar kita saling berpesan2..yg baik datang'y daripada ALLAH..yg buruk datang'y dari diri saya sendiri..semoga renungan di atas memberi sedikit sebanyak pedoman kepada kawan2 semua.. ^_^ V  assalamualaikum..

0 comments:

Post a Comment

 
Free Lines Arrow